Recenze knihy: Vadná

Chytrá a pravdivá kniha o složitosti mezilidských vztahů

Existují dva typy lidí - vadní a dokonalí. Vadní jsou ti, kteří buď učinili špatné rozhodnutí, zalhali, oloupili společnost, zradili Výbor, překročili uznávané meze nebo že nějak pomohli jinému vadnému. Obviněného potom předvolají před soud a ten rozhodne, zda je ona osoba vadná či ne. Vadný musí dodržovat přísná pravidla, na které dohlíží jeho dohlížitel. Má stanovenou večerku, v autobuse má vyhrazená místa... Ale hlavně je nenáviděn většinovou společností. Aby vadného dobře rozpoznali, je ocejchovaný na určitém místě podle toho, jak se provinil a nosí pásku kolem ruky s velkým písmenem V. Celestine Westová pochází z rodiny, kde jsou všichni dokonalí, také chodí se synem hlavního soudce Crevana. Nikdy by si však nepomyslela, že se Crevan stane jejím úhlavním nepřítelem. Stane se vadnou, a ne ledajakou, bude mít velký vliv na ostatní. Jak se Celestine stane vadnou? Co na to její rodina? Soudce Crevan a jeho syn Art? Bude mít ještě někdy nějaké přátele, nebo někoho, komu bude moct plně důvěřovat?

úryvek z knížky:

"Raz, dva..." počítá Tina. Ale nic se nestane. Nic necítím. "Pane soudce, já to nemůžu udělat," řekne Bark. "Prostě nemůžu. Tohle není správné."
"No dobře," odsekne Crevan. "Když to neuděláte vy, udělám to já." Sebere Barkovi rozžhavené železo a vymění si s ním místo. Bark stojí tam, kde předtím Crevan, takže mu brání ve výhledu na Carricka. Nedokážu od Carricka odtrhnout oči. Nesmím uhnout pohledem. Zhluboka se nadechnu. Když se rozpálené železo dotkne mé páteře, vyrazím ze sebe ten nejhlasitější, nejtrýznivější, nejmučivější zvířecí zvuk, jaký jsem kdy slyšela. Rozléhá se chodbami highlandského hradu, aby ho všichni slyšeli a všichni do jednoho věděli, že Crevanovu figurku právě ocejchovali.

autor: Cecelia Ahern

počet stran knihy: 309

původní název: Flawed

žánr: dobrodružný, drama

moje hodnocení: 7,5 z 10

Vadná / Chybná: Vadná - Cecelia Ahern | Databáze knih

Komentáře